Waarom zijn we eigenlijk anti black Friday?

1 Eerlijk loon en dus eerlijke prijzen

Aimmea gaat inmiddels de richting op die ik voor lange tijd in gedachten had – ons bereik wordt steeds groter – en regelmatig krijg ik de vraag waarom we geen grote seizoensuitverkoop houden of meedoen aan black Friday deals.

Mijn antwoord is altijd hetzelfde; We zijn tegen overconsumptie, Black Friday zet aan tot verspilling. Ook zijn Black Friday deals vaak nep, en kleeft er wat ons betreft een extra naar sfeertje aan. Wij willen ons daar niet mee associëren. 

En wat is hier eigenlijk echt aan de hand, hoe doen ze het? Ik hou niet van prediken, maar ik kan niet over dit onderwerp schrijven zonder het grote probleem in de hedendaagse mode-industrie aan te kaarten. En dat zijn vooral de slechte werkomstandigheden, een oneerlijk loon of zelfs gedwongen arbeid (ja, helaas, het bestaat nog steeds). Dat is de reden waarom bepaalde modemerken zulke hoge kortingen kunnen geven.

2  Hoge kwaliteit stoffen

Een andere reden dat we anti Black Friday zijn, en waarom we geen grote uitverkoop hebben is simpelweg omdat het niet kan, we produceren immers duurzaam in Europa waar de kosten hoger liggen dan in bijvoorbeeld Azië. Om een gezond bedrijf te blijven, kunnen we geen kortingen geven boven 50%. We betalen de volle prijs voor alles wat te maken heeft met het maken van een Aimmea-outfit en dat vinden wij heel normaal.

We gebruiken kwaliteitsstoffen en, zoals genoemd, betalen we een eerlijk salaris. Maar ook omdat we als jong bedrijf de volledige prijs betalen voor het versturen van pakketjes en verpakking, wij krijgen geen bulk kortingen zoals de grote jongens. Dit laat heel weinig ruimte over voor kortingen. 

3 Kleding voor meerdere seizoenen

In België controleert de overheid wanneer de sales zijn toegestaan. Wat in dit geval een goede zaak is. Maar wat is de volgende stap in Nederland?  Veel modelabels halen de idiootste capriolen uit om je meer te kunnen verkopen. Ze geven korting op korting of produceren met opzet slechte kwaliteit stoffen zodat je sneller weer iets bij hen koopt. En de extreem hoge kortingen zorgen ervoor dat je dingen koopt die je niet nodig hebt. Dit is een belangrijke reden waarom we anti black Friday zijn, het draagt enorm bij aan verspilling.

Bedenk eens hoe vaak je iets kocht in een uitverkoop dat je eigenlijk nooit droeg?

Wij maken kleding die je seizoen op seizoen weer kunt dragen. We ontwerpen bewust kleding om te combineren met bijvoorbeeld dat leuke jasje van vorig jaar of die broek waar je zo dol op bent. Op die manier kan je je hele garderobe weer nieuw leven in blazen.

4 Black Friday deals zijn heel vaak nep

Black Friday – het uit Amerika overgewaaide prijzenfestijn waar het 1 dag na Thanksgiving het koopjesseizoen inluidt. Maar in Nederland is het een maand voor die dag al raak. En op zich begrijp ik best dat korting aantrekkelijk kan zijn maar helaas zijn heel veel kortingen nep. Wanneer er geclaimd wordt dat de prijs verlaagd is,  blijkt helaas maar al te vaak waar dat de prijzen hoger liggen dan voor Black Friday.

Het is me zelf overkomen een paar jaar geleden, ik wilde een 2e tapijt kopen dat ik een aantal maanden daarvoor ook had aangeschaft.  De prijs was nu 10% hoger terwijl er met grote rode letters bijstond dat het tapijt met 70% was afgeprijsd. Door deze ‘Black Friday nep deals’ kleeft er wat ons betreft een extra naar sfeertje aan en willen we er ons niet mee associëren. Daarom zijn wij anti black Friday!

De richting voor Aimmea

Aimmea, 100% gemaakt in Europa van Europese materialen. We zijn er nog niet helemaal, maar we zijn heel dichtbij. Een van de nieuwe dingen die we doen is bijvoorbeeld nauw samenwerken met kleinere, lokale ondernemers, het geld lokaal houden. Kopen van lokale (Europese) leveranciers en gebruik maken van Europese fabrikanten. Dit is niet alleen goed voor de lokale werkgelegenheid maar ook voor een vermindering van de af te leggen kilometers van productielocatie naar jouw voordeur. Ook goed voor het milieu dus.  Lees meer hierover hier

Ik hoop dat je het leuk vond om mijn blog over anti black Friday te lezen. Volg je ons al op Instagram of Facebook ?

Voor nu bedankt voor het lezen, en delen, ja heel graag!

Maria

Anti Black Friday - 4 redenen waarom je bij ons zonder schuldgevoel kan shoppen