Wat betekent duurzame mode voor Aimmea?

Doe een Google search naar ‘wat is duurzame mode’ en dit is een van de eerste resultaten die je ziet;

 

“… Duurzame mode is een verzamelnaam voor mode die geproduceerd is zonder mens, dier, of milieu te schaden. De kledingindustrie is een van de meest vervuilende en mensonterende industrieën ter wereld. Slechts 1% van alle kleding wordt eerlijk geproduceerd…”

 

Lekker positief begin, niet echt dus. Maar je kunt er nu eenmaal niet omheen, de meeste mode is slecht voor onze planeet en wat er op leeft. Maar omdat we toch liever niet naakt rondlopen (ik niet in ieder geval : ) is mode wel noodzakelijk. Toch hoeft het dus niet desastreus te zijn voor mens en dier. Waarom is dan slechts 1% van alle kleding duurzaam? Het antwoord is simpel, hebzucht, want duurzaam produceren is duur en niet makkelijk. 

 

Aimmea en de 1%

Verbeter de wereld, begin bij jezelf. Het is een motto waar ik al mijn hele volwassen leven naar streef. Ook al heeft mijn bijdrage maar een heel kleine invloed, als iedereen het zou doen … Beetje afgezaagd misschien, maar zeker niet minder waar. Wat ik prive al deed (recyclen en bewuste keuzes maken) wilde ik ook doorvoeren bij Aimmea. Dus vanaf het begin heb ik altijd gestreefd om echt duurzame mode te maken door bewust zo milieuvriendelijk te produceren en in te kopen.

 

Lokaal

Wanneer de kleding van minder ver komt scheelt dat enorm in de CO2 uitstoot.  Een eerlijk loon betalen en fatsoenlijke werkomstandigheden bieden dragen ook bij aan de duurzaamheid van ons kledingmerk. Persoonlijk vind ik het ook een prettig idee om lokale werknemers en ondernemers te steunen, want dat is dan ook weer goed voor de lokale economie. Bovendien werken we graag met kleinere familiebedrijven die zelf direct profiteren van onze opdrachten in plaats van grote bedrijven of  investeerders, dat is namelijk ook wel een dingetje.

Naast lokaal produceren is de volgende stap om ook exclusief stoffen en materialen te gebruiken van ons eigen  continent. We zijn al aardig op weg want de pandemie heeft de prijs van onze geborstelde jersey zo opgedreven dat deze nu te duur is geworden. Onze stoffenleveranciers binnen Europa hebben een ruim assortiment van prachtige stoffen en ze bieden ook steeds duurzamere keuzes met bijvoorbeeld het Oeko-tex 100 certificaat. Dit maakt het voor ons steeds eenvoudiger om de weg richting 100% duurzaamheid te volbrengen. Want 100% duurzaam, dat zijn we (nog) niet.

We kiezen ook voor Europese producenten van onze fournituren, zo komen onze knopen bijvoorbeeld uit Litouwen waar ze gerecyclede materialen gebruiken om prachtige knopen van te maken. Onze verpakkingen zijn op dit moment het meest duurzaam want ze zijn 100% biologisch afbreekbaar en laten dus geen microplastic achter. Niet alleen de mailers waarin we de bestellingen versturen maar ook de productzakjes zelf.

 

Kwaliteit

Duurzaamheid betekent ook dat je kledingstuk is gemaakt van een hoge kwaliteit stof en dus lang meegaat. We willen graag dat je bij ons een nieuwe bestelling plaatst omdat je iets nieuws wilt, niet omdat je kledingstuk na 1 seizoen al uit elkaar valt zoals bij fast-fashion kledingmerken het geval is. Wist je dat zulke kledingmerken expres stoffen maken van een slechte kwaliteit zodat je weer snel iets nieuws bij hen koopt? Dat valt onder het stukje hebzucht dat ik eerder noemde. Natuurlijk willen wij geld verdienen, daar is – naar onze mening-  ook helemaal niks mis mee, maar we doen dat wel graag eerlijk en op een positieve manier voor mens, dier en planeet.

 

De toekomst

Zoals ik noemde zijn we nog niet 100% duurzaam. Het kan nog veel en veel beter. Ik kreeg laatst bijvoorbeeld een levering ‘Thank you’ cards binnen die we hadden laten printen op papiervrij, gerecycled materiaal met gebruik van gifvrije inkt. Maar die kaartjes kwamen doodleuk verpakt in een dikke laag plastic bij ons binnen. Dat was echt zo’n ‘hand to face’ moment.

Maar ook wijzelf hebben nog een lange weg te gaan. Niet al onze productielocaties gebruiken de nieuwe afbreekbare productzakjes al, ook is het nog niet mogelijk om de pakketjes bijvoorbeeld CO2 neutraal te bezorgen. En zo zijn er nog een heleboel verbeteringen nodig. En misschien is 100% duurzaamheid helemaal niet mogelijk, maar zolang we daarnaar streven komt het goed.

We blijven werken aan oplossingen om op die manier, stap voor stap, steeds duurzamer to worden. Zo hebben we al een nieuwe leverancier gevonden die voor ons kleding gaat maken van bamboe. Bamboe is de meest duurzame stof die er bestaat en heeft ook nog eens veel andere voordelen zoals de zachtheid van de stof (vinden wij ook erg belangrijk) maar ook het feit dat bamboe van nature antibacterieel is.

 

Bedankt voor het lezen van mijn post over duurzame mode!

En weet dat wanneer je iets bestelt in onze webshop je niet alleen een leuke outfit krijgt maar ook je steentje bijdraagt aan een duurzamere wereld.

Lieve groetjes 🖤🖤🖤

Maria

Duurzame mode - wat betekent dit voor Aimmea
Duurzame mode - wat betekent dit voor Aimmea
Duurzame mode - wat betekent dit voor Aimmea
Duurzame mode - wat betekent dit voor Aimmea